Restauracja, żeby mogła działać sprawnie, potrzebuje nie tylko wykwalifikowanego personelu, ale również odpowiednich urządzeń gastronomicznych. Zmywanie jest w takim miejscu bardzo ważne. W lokalu muszą być higieniczne czyste talerze, kubki czy szklanki, gdyż tylko w ten sposób klienci będą mogli otrzymywać to, czego oczekują. Niezbędnym więc okazują się być tutaj zmywarki gastronomiczne. Zalet takich zmywarek jest bardzo dużo, między innymi pozwalają one zaoszczędzić czas i pieniądze. Woda podczas zmywania ręcznego musi być używana ciągle, zmywarki gastronomiczne nie potrzebują tak dużej ilości wody, jest ona używana wielokrotnie po odfiltrowaniu. Zaoszczędzamy również na środkach myjących, które w kuchennych restauracjach używane są w znacznie większych ilościach, niż w to ma miejsce w domowych warunkach. Największą zaletą takiego urządzenia jest jednak odciążanie pracowników, większa automatyzacja kuchni sprawia, że lepiej oni przykładają się do innych obowiązków.